Коприва - Utrica dioica

02:03 by
Во народната медицина, копривата е една од најценетите билки и се користи и како здрава храна и за лекување на голем број заболувања и тоа: се употребува како средство за запирање на крвавења од внатрешни органи, матка и хемороиди, воспаление на јајници, главоболки, лекување на бубрези, камен и песок во бубрези и мочни патишта, болести на жолчка и црн дроб, воспаление на бели дробови, слабокрвност и болести предизвикани од вируси и бактерии, поленска грозница.
Vo proletnite meseci se preporacuva upotreba na kopriva protiv slabokrvnost i protiv site alergii zatoa upotrebuvajte ja sto poveke.

Објавено од:
Живко Најдовски
автор на книгата: "Лековити растенија - Ваш чудесен лек" и лековити билки -
Порачки на телефон +389 70-614-014 или +389 47-238-605
Email:     najdovskizivko@yahoo.com