Врбовка (Млечика) - Epilobum parviflorum

23:06 by
За лек се употребува надземниот дел и цветовите за време на цветење.
Врбовката се употребува за лекување на воспаление на простата
( бенингна хиперплазија на простата ) и проблеми при мокрење ( хипертрофија на простата), болести на мочен меур и бубрези, а исто така и при рак на мочен меур.
При берењето на врбовката, потребно е да се внимава да не се помеша со млечика која расте покрај реките и е повисока од 1,5 метри, Epilobium hirsuitum, која не е доволно испитана, и се претпоставува дека е штетна по здравјето на човекот, а која има обратен ефект.
Лист од Млечика е замена за зелен чај.

Објавено од:
Живко Најдовски
автор на книгата: "Лековити растенија - Ваш чудесен лек" и лековити билки -
Порачки на телефон +389 70-614-014 или +389 47-238-605
Email:     najdovskizivko@yahoo.com