Лудо билје - Atropa belladonna

17:05 by
 
Целата билка е многу отровна и доколку се користи може да предизвика лудило или смрт.
За лек се користат коренот и лисјата, и тоа при терапија со спазма и колики во пределот на гастроинтестинален тракт, бубрези, жолчна кеса, паркинсонова болест и слично, во конвенционалната медицина.
Во народната медицина не смее да се употребува без контрола и надзор на лекар.

Објавено од:
Живко Најдовски
автор на книгата: "Лековити растенија - Ваш чудесен лек" и лековити билки -
Порачки на телефон +389 70-614-014 или +389 47-238-605
Email:     najdovskizivko@yahoo.com